Oodrive en Atos bundelen hun expertise om tegemoet te komen aan de nieuwe regelgevingen en de steeds strengere veiligheidseisen

5 October 2016

Persbericht

Oodrive, pionier op het vlak van cloudcomputing in Frankrijk, en Atos, met zijn technologiemerk Bull, slaan de handen in elkaar voor een technische samenwerking. In het kader van die samenwerking levert Atos HSM’s (Hardware Security Modules) aan de Franse marktleider op het vlak van cloudcomputing.

Oplossingen voor het delen van gegevens gecombineerd met modules om gegevens te coderen…

Gezien de nieuwe regelgevende vereisten van het ANSSI (het nationaal agentschap voor de veiligheid van informatiesystemen in Frankrijk) op het vlak van cyberveiligheid, zijn er heel wat ondernemingen en OIV’s (Opérateur d’Importance Vitale) die zich moeten wapenen met ultrabeveiligde oplossingen. Sinds de goedkeuring van de militaire programmeringswetten in december 2013 hebben de OIV’s te maken met nieuwe verplichtingen waarmee de uitgevers van softwareprogramma’s rekening moeten houden. Want cyberaanvallen nemen in aantal toe, worden steeds gesofisticeerder en kunnen een verwoestende impact hebben.

Om de vertrouwelijkheid te vrijwaren van gevoelige informatie die wordt uitgewisseld via haar oplossingen BoardNox, DilRoom en iExtranet, heeft Oodrive zich uitgerust met de TrustWay Proteccio® HSM van Bull. Zo genieten de gebruikers van Oodrive een gecertificeerde cryptografische dienst en worden hun gegevens beschermd tegen elke mogelijke cyberdreiging.

TrustWay Proteccio® HSM’s zijn versleutelingsmodules waarmee cryptografische codes kunnen worden gegenereerd, opgeslagen en beschermd in een virtuele kluis. Gevoelige informatie wordt dus uitsluitend binnen de HSM-beschermde omgeving verwerkt.

“TrustWay Proteccio® voldoet aan de hoogste veiligheidscriteria. Deze nieuwe HSM is de enige beveiligingsoplossing die wordt erkend door het ANSSI”, verklaart René Martin, Directeur van de afdeling TrustWay bij Atos.

“Dankzij dit commercieel partnership beantwoorden de oplossingen van Oodrive aan de beveiligingsaanbevelingen van de overheid”, stelt Frederic Fouyet, Directeur Veiligheid, Innovatie en Producten bij Oodrive.

… voor ultrabeveiligde cloudoplossingen

De inzet is al even hoog voor de uitgevers van softwareprogramma’s waarmee de ondernemingen gaan werken. De CIO’s moeten vandaag een steeds heterogener computerpark beheren waarvoor de oplossingen wel dezelfde veiligheidsgraad moeten bieden, en dit met om het even welke randapparatuur (tablet, pc, smartphones, enz.).

Het ANSSI is immers categoriek op dit punt: wanneer gevoelige informatie moet worden gedeeld, moet de verspreiding binnen een gedefinieerd en gecontroleerd kader plaatsvinden.

“In de professionele context verloopt het verkeer van gevoelige informatie nu hoofdzakelijk langs elektronische weg. Dat vormt een echte uitdaging op het vlak van veiligheid en vertrouwelijkheid, legt Frederic Fouyet uit. Het aantal cyberdreigingen neemt voortdurend toe, en vormt een risico dat de ondernemingen perfect geïntegreerd hebben. Om aan die steeds strengere vereisten te kunnen voldoen, hebben wij beslist om onze expertise te bundelen met die van Atos. Wij zijn ervan overtuigd dat onze knowhow complementair is en ons de mogelijkheid biedt om samen een cloud te ontwikkelen die tegelijkertijd zeer toegankelijk en ultrabeveiligd is.”

Het gebruik van beschermde coderingssleutels in een virtuele kluis kan dan wel een oplossing bieden voor het probleem van de vertrouwelijkheid van de gegevens, maar het moet wel nog gecombineerd worden met een sterk authentificatiesysteem, om toegang via internet te beveiligen. Dat is wat Oodrive doet op basis van de expertise van haar filiaal CertEurope, dat al meer dan tien jaar met Atos werkt voor de aanmaak van elektronische certificaten.

 

****

Over Atos:

Atos SE (Europese Vennootschap) is marktleider in digitale diensten met een pro forma jaaromzet in de orde van 12 miljard euro en telt ongeveer 100.000 medewerkers in 72 landen. Wereldwijd biedt Atos haar klanten diensten op het vlak van advies, systeemintegratie, facility management, Big Data en beveiliging, cloudverrichtingen en transactiediensten via Worldline, de Europese marktleider van betaalsystemen. Dankzij haar technologische expertise en haar geavanceerde kennis van de sector bedient Atos klanten in verschillende sectoren: Defensie, Financiële Diensten, Gezondheidszorg, Industrie, Media, Nutsvoorzieningen, Overheidssector, Distributie, Telecom en Transport.

Atos ontwikkelt technologieën die de ontwikkeling van haar klanten versnellen en hen helpt om het toekomstbeeld van hun onderneming te verwezenlijken. Atos is de wereldwijde informaticapartner van de Olympische en Paralympische Spelen. De Groep is genoteerd op de beurs Euronext Parijs en oefent haar activiteiten uit onder de merknamen Atos, Bull, Canopy, Worldline, Atos Consulting, Atos Worldgrid en Unify.

Bull is het technologiemerk van Atos voor haar technologische producten en oplossingen met grote toegevoegde waarde. Het aanbod van Bull boogt op een erfenis van meer dan 80 jaar technologische innovaties, 2000 patenten en meer dan 700 experts R&D die worden ondersteund door de Wetenschappelijke Gemeenschap van Atos. Op die manier worden de klanten van de Atos Groep begeleid bij hun digitale transformatie om tegemoet te komen aan de uitdagingen op het vlak van Big Data, Cyberveiligheid en Defensie. www.bull.com | Volg @BullFR